nol_20100118

2010.01.19. 08:37

 

Lovak nélkül marad a lóverseny?
A lóversenyeztetésre biztosított források nem megfelelő felhasználása miatt demonstráltak tegnap a versenylótartók. Azt szeretnék, ha a vagyonkezelő jobban figyelne az állami pénzek felhasználására, különben nem állnak rajthoz.
Ábrahám Ambrus| Népszabadság| 2010. január 19. |
 
 
Demonstrálók a vagyonkezelő székháza előtt. Elguruló milliókról beszélnek
Népszabadság - Szabó Bernadett
Demonstrációt szerveztek a honi versenylótenyésztők és -futtatók képviselői a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) épülete elé, miután úgy vélik: a versenyeket szervező Nemzeti Lóverseny (NL) Kft.-nél pazarló gazdálkodás folyik. Amennyiben ezt megszüntetnék, akkor plusz 60-70 millió forintot a versenyeztetésre, díjakra lehetne fordítani. Emiatt petíciót nyújtottak át az MNV képviselőjének.
Kelemen Tamás, a Magyar Ügetőló Futtatók Egyesületének elnöke a Népszabadságnak elmondta: a petícióban azt kérik, a vagyonkezelő ellenőrizze a lóversenyezetésre szánt pénzek felhasználását. A petíció hangsúlyozza: a rendszerváltás óta küzdenek azért, hogy üzleti partnerként kezeljék a versenylovak tulajdonosait. 2006-ban ugyan született egy kormányrendelet, amely a lóversenyzés helyzetének rendezéséről, privatizációjáról rendelkezett, s amelyben rögzítették: a privatizáció lezárásáig a tulajdonos köteles fedezni az NL működési veszteségeit és szinten tartani a versenyzést.
Ezzel szemben mára odáig jutott a helyzet, hogy az ügetőversenyekből idén mindössze 35-öt szervezne az NL, szemben a 2006-os 73 alkalommal. Kifejtette: a tulajdonosi kör 2009-ben 183 millió forint versenydíjhoz jutott, amelyből 60 millió forintot visszafizetett az NL-nek indulási díj és bokszbérleti díj formájában. A fennmaradó 123 millió forintot a fogadási forgalom 30 százaléka fedezi, ebből szerintük kiderül, hogy az állam nem a lótulajdonosok „hobbiját”, hanem a rossz struktúrában, pazarlóan működő NL fenntartását finanszírozza.
Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy az ügető- és galoppversenyekre összesen 65 napot terveztek a még el nem fogadott üzleti tervben, az ügetőversenyek díjkerete pedig – javaslatuk szerint – megegyezik a 2009-es 183 millió forinttal.
Furcsa – állítja a petíció –, hogy a versenyszervező nem a saját költségeinek radikális csökkentésével, hanem az alapfunkció, a versenynapok minimalizálásával akarja mérsékelni veszteségeit. Ez a tulajdonosok számára elfogadhatatlan. Erre az évre a galopp- és az ügetőversenyekre együttesen 360 millió forint versenydíjat állapítottak meg az összesen 65 versenynapra, ebből azonban többi között nevezési, bokszbérleti díjként közel 180 milliót vissza is fizetnek. A tervezett feltételekkel a lótulajdonosok képtelenek folytatni a versenyzést.
Azt mondják, amennyiben nem változnak a körülmények, és nem tesz lépéseket a pénzfelhasználás ellenőrzésére az MNV, akkor január végén már nem állítják rajthoz lovaikat. Kelemen Tamás hangsúlyozta, nem több pénzt szeretnének, hanem az állam által biztosított források felhasználásának ellenőrzését. A demonstrálók petíciójukat átadták a MNV képviselőjének, aki azt ígérte, a hét végén tárgyalások kezdődhetnek az ügyben.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mufe.blog.hu/api/trackback/id/tr61683926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása